Bahan-bahan
15 biji bendi
2-3 biji cili padi- ikut tahap kepedasan masing2 ya - hiris halus
2 sudu besar ikan bilis- goreng dan tumbuk kasar...
1 sudu besar kerisik
1 btg serai- hiris halus
1 bj limau nipis/ 2 biji limau kasturi- amik jus dia
1 sudu kecil gula
1sb nampla -saya tambah
2 ulas bawang merah -saya tambah
Cara-cara:
didihkan air dan celur bendi sebentar. jangan lama sangat, nanti x sedap. nk dia rasa rangup2. lepas celur baru di kerat2 menyerong. jangan kerat sebelum celur, nnti dia jadi terlalu berlendir.
Gaulkan dgn semua bahan.
Siap utk dihidang bersama nasi
selamat mencuba
----------------------------------------------------------------------------------
Ayam masak cili kering & halia
Bahan A:
1 biji bawang besar - mayang halus dan nipis
1 biji tomato - potong dadu
3 inci Halia - (suka buh lebih kasi sedap) ...
1 biji cili merah - potong memanjang halus.
5 biji cili padi - potong kasar2
5 biji cili kering - potong kasar2
Bahan B:
1 ekor ayam - Amik tang isi dan tulang sikit dan potong kecik
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar Kicap Manis (saya takda kicap manis jadi saya ganti dengan gula)
2 sudu besar Kicap pekat
Chinese leek (saya tambah)
Garam secukup rasa
Ayam ni saya dah potong kecik-kecik dan dibersihkan dengan air basuhan beras (petua untuk hilangkan hanyir ayam).
Goreng ayam tersebut setengah masak, jangan terlampau garing sebab kita nak kan jus ayam itu sendiri keluar dalam masakan nanti....
Setelah ayam digoreng setengah masak angkat dan ketepikan. Kurangkan minyak.
Tumis semua bahan A..
Kacau sehingga naik bau...jangan garing sgt ya Kemudian, masukkan kicap manis, kicap pekat dan sos tiram...tambah air masak satu cawan kecil ya untuk elak ia hangit...gaul sehingga mendidih. Masukkan ayam...kacau...guna api kecil ya ..kacau sehingga naik minyak dan pekat sikit. Sebelum angkat masukkan chinese leek. Kacau seketika. Tutup api.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Bahan A:
1 biji bawang besar - mayang halus dan nipis
1 biji tomato - potong dadu
3 inci Halia - (suka buh lebih kasi sedap) ...
1 biji cili merah - potong memanjang halus.
5 biji cili padi - potong kasar2
5 biji cili kering - potong kasar2
Bahan B:
1 ekor ayam - Amik tang isi dan tulang sikit dan potong kecik
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar Kicap Manis (saya takda kicap manis jadi saya ganti dengan gula)
2 sudu besar Kicap pekat
Chinese leek (saya tambah)
Garam secukup rasa
Ayam ni saya dah potong kecik-kecik dan dibersihkan dengan air basuhan beras (petua untuk hilangkan hanyir ayam).
Goreng ayam tersebut setengah masak, jangan terlampau garing sebab kita nak kan jus ayam itu sendiri keluar dalam masakan nanti....
Setelah ayam digoreng setengah masak angkat dan ketepikan. Kurangkan minyak.
Tumis semua bahan A..
Kacau sehingga naik bau...jangan garing sgt ya Kemudian, masukkan kicap manis, kicap pekat dan sos tiram...tambah air masak satu cawan kecil ya untuk elak ia hangit...gaul sehingga mendidih. Masukkan ayam...kacau...guna api kecil ya ..kacau sehingga naik minyak dan pekat sikit. Sebelum angkat masukkan chinese leek. Kacau seketika. Tutup api.
Beriani Kambing
Bahan-bahan :-
1 kilo daging kambing
4 sudu makan rempah beriani
1 cawan santan pekat...
3 biji ubi kentang ( dipotong )2 biji tomato ( dipotong )3 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 labu bawang besar ( dipotong 4 )1 pokok daun ketumbar ( dipotong kasar )garam
5 biji bawang merah ( ditumbuk kasar )
3 ulas bawang putih ( ditumbuk kasar )2 inci halia ( ditumbuk kasar )
1 inci kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
3 sudu makan minyak masak
Cara-cara memasak :-
1) daging dipotong kecil dan dibasuh. kemudian tus dan perapkan dengan rempah beriani.
2) panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, kayu mans, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, dan daun kari sehingga wangi.
3) masukkan air dan daging, kacau rata sehingga pecah minyak.
4) masukkan daun ketumbar, kemudian masak sehingga daging lembut.
5) masukkan santan, garam dan kentang. masak sehingga lembut.
6) masukkan tomato, cili merah, cili hijau, bawang besar dan daun ketumbar. perasakan dengan garam.
7) apabila nampak layu, tutup api dan hidangkan.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kari Hijau Thai
BAHAN PES KARI HIJAU
1 batang serai, hiris halus
1 -3 biji cili padi siam, hiris halus (saya guna 10 biji cili padi dan 1 biji cili hijau)...
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 biji bawang putih, cincang
1 inci lengkuas atau halia
1/2 cawan daun ketumbar
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil 1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan (nampla)
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula perang/merah
3 - 4 camca besar santan
BAHAN KARI HIJAU THAI
500 gram daging batang pinang/ayam
1 biji terung biru, didadu besar
2 1 biji tomato, belah 6
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah thai, diketuk
Pes kari hijau thai (resipi diatas)
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya Gula secukup rasa
Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam)
CARA MEMBUATNYA UNTUK PES KARI HIJAU THAI :-
Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat.
Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu.
Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
UNTUK KARI HIJAU THAI :-
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai dan juga daging.
Gaul rata dan masak sekejap hingga daging kecut.
Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut, biar masak hingga daging 1/2 empuk.
Masukkan terung dan juga cili padi thai. Bila mendidih, tuang pati santan.
Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula.
Masak sekejap dengan api sederhana.
Kacau selalu.
Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau rata dan matikan api.
Rasa dan jika ok boleh hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...
BAHAN PES KARI HIJAU
1 batang serai, hiris halus
1 -3 biji cili padi siam, hiris halus (saya guna 10 biji cili padi dan 1 biji cili hijau)...
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 biji bawang putih, cincang
1 inci lengkuas atau halia
1/2 cawan daun ketumbar
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil 1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan (nampla)
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula perang/merah
3 - 4 camca besar santan
BAHAN KARI HIJAU THAI
500 gram daging batang pinang/ayam
1 biji terung biru, didadu besar
2 1 biji tomato, belah 6
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah thai, diketuk
Pes kari hijau thai (resipi diatas)
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya Gula secukup rasa
Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam)
CARA MEMBUATNYA UNTUK PES KARI HIJAU THAI :-
Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat.
Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu.
Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
UNTUK KARI HIJAU THAI :-
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai dan juga daging.
Gaul rata dan masak sekejap hingga daging kecut.
Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut, biar masak hingga daging 1/2 empuk.
Masukkan terung dan juga cili padi thai. Bila mendidih, tuang pati santan.
Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula.
Masak sekejap dengan api sederhana.
Kacau selalu.
Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau rata dan matikan api.
Rasa dan jika ok boleh hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...
No comments:
Post a Comment